Schoonmaker wordt gewoon gezien

Door alle media- aandacht voor de stakende schoonmakers, wordt er een beeld geschetst van de schoonmaker en het schoonmaak vak waar ik me als eigenaar van een regionaal opererend schoonmaakbedrijf totaal niet in kan vinden. En ik denk vele schoonmaakbedrijven in de MKB- sector met mij. Termen als ‘de onzichtbare schoonmaker’, een ‘cao met respect’, onderwaardering, een te hoge werkdruk en een gebrek aan erkenning zijn ons vreemd. Bij ons staan de werknemerstevredenheid en hun welbevinden op nummer één.

Let wel, ik begrijp dat schoonmakers die werkzaam zijn voor grote opdrachtgevers en aan grote projecten werken, gaan staken om hun ontevredenheid te uiten. Maar door het gebrek aan nuancering in de media tussen de verschillende opdrachtgevers en opdrachten, ontstaat er een negatief beeld over het schoonmaak vak an sich, en dat is niet terecht. Wij hebben geen stakende werknemers, bij ons wordt de schoonmaker ‘gewoon gezien’.

Dat gewoon gezien worden gaat verder dan een bloemetje met de verjaardagen of een kerstpakket aan het eind van het jaar. Natuurlijk is persoonlijke aandacht een vereiste. Maar het gaat ook om de mogelijkheid om je vak op een fatsoenlijke manier uit te kunnen oefenen. Geen priemende ogen in je rug, of iemand die met een stopwatch in je nek staat te hijgen. Mogen werken met kwalitatief hoogstaande producten, zodat je ook echt voldoening hebt van je werk en betekenis creëert.

Ik denk dat ik voor een grote groep schoonmaakbedrijven spreek als ik zeg dat het allergrootste deel van ons kapitaal in ons personeel zit. En dat koesteren wij. En wij koesteren ook dit prachtige vak, want dat is het. Wij opereren niet alleen met respect voor het milieu, maar zeker ook met alle respect voor de mens. Dat schoonmakers zich op grote projecten voor de (semi-) overheid gebukt voelen gaan onder de hoge werkdruk, dat ze zich ondergewaardeerd en niet gerespecteerd voelen en zichzelf zelfs als zombies zien, dat betreur ik ten zeerste. Maar binnen onze sector is geen enkele sprake van onzichtbaarheid: bij ons heeft de schoonmaker namelijk wèl een gezicht. En een naam.

Rogier Coppejans, Eigenaar CSS Schoonmaakdiensten