Een glaasje water uit de kraan, een verkwikkende douche in de ochtend, je handen wassen voor het eten, nog even snel je tanden poetsen… het is voor ons zo vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater voorhanden is, dat je bijna zou vergeten dat dat niet voor iedereen ter wereld geldt. Toch is dat nog steeds de schrijnende realiteit: wereldwijd hebben 785 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Dat zijn omgerekend ongeveer één op de tien mensen!

Drie uur per dag lopen voor vervuild water

In Afrika bijvoorbeeld, geldt dit voor een derde van de bevolking. En als ze wel toegang hebben, dan moeten ze daar meestal zo’n zes kilometer voor lopen. Het kost Afrikaanse vrouwen en kinderen gemiddeld drie uur per dag om (vaak vervuild) water te halen. Tijd die ze niet kunnen besteden aan werk of school. Maar erger nog: dit vervuilde water leidt tot ziektes en kindersterfte. Naar schatting overlijden ruim 1300 mensen per dag aan vervuild drinkwater en slechte hygiëne. Toegang tot schoon drinkwater is dus van levensbelang. Het is de basis voor een productief en vooral gezond bestaan. Toen wij in contact kwamen met Made Blue, een organisatie die investeert in watervoorzieningen in landen waar permanent waterschaarste heerst, ging ons groene hart sneller kloppen. Want elk steentje dat we bij kunnen dragen aan een betere wereld, pakken wij met beide handen aan.

CSS doneert elk jaar een miljoen liter schoon drinkwater

Hoe het werkt? Wij investeren al langere tijd in het implementeren van nieuwe technieken en in training van ons personeel, met als doel het waterverbruik en het gebruik van schoonmaakmiddelen terug te dringen. Zo lukt het ons om ons aandeel wat betreft plastic afval en CO2-uitstoot enorm te verlagen. Maar we besparen hiermee óók twintig liter water per uur dat we schoonmaken. Voor deze waterbesparing doneren we een bedrag aan Made Blue, waarmee zij -op een transparante en duurzame manier- drinkwater ter beschikking stellen in ontwikkelingslanden. Het maakt ons trots en dankbaar dat wij voor elk uur dat we schoonmaken, iemand elders op aarde een dag lang schoon drinkwater geven. In totaal lukt het ons om dit jaar maar liefst een miljoen liter schoon drinkwater te genereren.

Een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk

Deze cijfers doen iets met ons. Ze motiveren ons om de duurzame en verantwoorde weg die wij jaren geleden zijn ingeslagen, vol passie voort te zetten. Daarom blijven we onszelf uitdagen om steeds optimale kwaliteit te leveren, terwijl we een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Wij willen de wereld om ons heen niet alleen een beetje schoner, maar ook een stukje fijner en eerlijker maken. En het mooie is: we doen het samen. Want doordat u onze diensten afneemt, draagt u indirect ook een steentje bij! Wilt u meer lezen over Made Blue? Neem dan eens een kijkje op hun website. Heeft u nog vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan gerust contact met mij op!

Rogier Coppejans
CSS Schoonmaakdiensten B.V.